Vad har svenska Fortnox gemensamt med Microsoft Teams? Båda är duktiga på varumärkesbyggande men bjuder på UX som har mer att önska.
Dåliga användarupplevelser är kanske inte det första du associerar de båda tjänsterna ovan med. Fortnox har de senaste åren gjort en fantastisk tillväxtresa och blivit en småspararfavorit på börsen, mycket tack vare att de framgångsrikt marknadsfört sig som ett modernt SaaS-bolag (Software as a service). Och är det något man förknippar SaaS-världen med så är det just cleana och intuitiva gränssnitt och användarupplevelser (direkt exporterade från Figma och pixel perfect).
Fortnox är däremot så långt ifrån cleant och pixel perfect man kan komma. När du tagit dig förbi den nya hemsidan och vidare genom inloggningen, som också är prydligt brandad med den nya grafiska profilen, så möts du snart av ett gränssnittsinferno av lappande och lagande där de äldsta delarna ser ut att ha stannat i tiden någon gång runt millennieskiftet.
Ta datumnavigeringen som ett tydligt exempel. Här lyckas Fortnox göra alla UX-fel du möjligtvis kan göra. Popup-fönster undveks av webbutvecklare med självaktning redan på 90-talet, men här öppnas två popuper över varandra. Växlar du mellan olika flikar i din webbläsare så minimeras popuperna och snart upptäcker du tjugotvå öppna fönster som inte fyller någon annan funktion än att göra dig irriterad.

För att navigera dig till olika månader har du endast de pyttesmå dubbelpilarna att tillgå vilka har alldeles för liten klickyta. Har du minsta problem med syn eller motorik är det svårt att träffa rätt. Då pilarnas placering är beroende av månadens längd så byter de dessutom plats efter varje klick vilket betyder att du måste flytta muspekaren efter varje val. Att ta sig från januari till december är därför lite av en utmaning. Och som om det inte var nog, råkar du stänga ner fönstret eller vill ändra intervall, så kommer systemet inte ihåg tidigare val och du får snällt börja om på januari igen.
Detta är bara ett litet men representativt exempel på Fortnox jobbiga gränssnitt och när det utförs regelbundet av tusentals användare dagligen är det mycket tid som försvinner totalt. Som ni ser i skärmdumpen ovan så är även den generella layouten eftersatt (men som tur är så har du en liten pixlig blå info-ikon som är placerad mitt i ingenstans om du kör fast).
Att Fortnox inte hinner med att uppdatera alla sina delar av gränssnittet, kan man dock ha viss förståelse för. I jämförelse med techgiganter på andra sidan Atlanten är de med sina 1,5 miljarder i omsättning en ganska liten spelare. Att globala giganten Microsoft med sitt Teams däremot tycks lida av samma eftersatthet är svårare att ursäkta.

Vyn ovan är tagen från när du glömt ditt lösenord och vill skicka efter ett nytt. Förutom att sidan ser ut att ha tappat sin CSS (stilmall) så har semantiken en del i övrigt att önska. “Gå tillbaka till ditt konto”, säger Microsofts pixliga logga till dig barskt, för att sedan plötsligt ställa den djupt existentiella frågan “Vem är du?”. Ja, vem är du egentligen. Kanske får du svar om du lyckas ta dig förbi spamfällan?
Och om du väl lyckas återställa ditt lösenord riskerar du ändå att fastna i en evighetsloop som kräver en ingenjörsutbildning för att parera och som avhandlats i åtskilliga YouTube-videos.
Varken Fortnox eller Microsoft Teams är som sagt tjänster som förknippas med dåliga användarupplevelser, snarare tvärtom, ett svenskt SaaS-bolag med stark tillväxt och gott rykte och en trogen global IT-gigant. Så vad är bra UX och vad är bara bra branding? Och vad är då egentligen viktigast?